در مطالب قبلی به توضیح جرایم اطفال و نوجوانان و همچنین وکیل جرایم اطفال و نوجوانان پرداختیم. اکنون سعی داریم تا شما را با اطفال و نوجوانان بزهکار و برخورد قانونی با آن ها آشنا کنیم.
امروزه شاهد اطفال و نوجوانانی هستیم که بنا به هر دلیلی مرتکب جره های کوچک و بزرگی می شوند که برخی از آن ها عواقب جبران ناپذیری را به دنبال خواهند داشت.
مطابق قانون مجازات اسلامی، مقررات خاص و ویژه ای برای مسئولیت کیفری اطفال و نوجوانان در نظر گرفته شده که از جمله آن، مراجعی خاص برای رسیدگی به اطفال و نوجوانان و جرایم آنها می باشد. این مراجع با رعایت تشریفات مقرر وضع شده اند.
یکی از عوامل رافع مسئولیت کیفری برای نوجوانان و اطفال، نداشتن درک صحیح از درست یا ادرست بودن اعمالشان است. کودکان به دلیل عدم درک مسئول جرایمی که مرتکب شده اند نمی باشند.
نکته حائز اهمیت این است که سنی که ملاک مسئولیت کیفری است در کشور های مختلف متفاوت می باشد.
در صورتی که اطفال و نوجوانان در این سنین باشند و فاقد مسئولیت کیفری قرار بگیرند، باید مورد تدابیر تامینی و تربیتی و اصلاح قرار بگیرند.
از نظر قانون به این دسته از مجرمین که از سن کمی برخوردارند و درک کاملی از کیفر و جرایم ندارند، باید با دید حمایت نگاه کرد و درصدد اصلاح و تربیت و آموزش آن ها بود.
چرا که رها ساختن آن ها به حال خودشان به ضرر آن ها و جامعه می باشد و باعث ایجاد مشکلات جدی دیگر و آسیب های جدی خواهد شد که جبران آن سخت تر است.
اقدامات تربیتی و تامینی اطفال و نوجوانان
اقدامات تربیتی و تامینی از اقدامات ضروری می باشد که برای جلوگیری و یا تکرار جرم صورت می گیرد. این اقدامات به معنای ابزاری دفاعی برای جامعه می باشد که مطابق قانون و با حکم قاضی به دلیل وقوع جرم و متناسب با جرمی که انجام شد تعیین می شود.
همچنین منش و استعداد و سوابق خطرناک فرد نیز در این حکم موثر است. در پی این اقدامات فرد اصلاح شده و در نتیجه با اجتماع سازگار می شود و دیگر جرم را تکرار نخواهد کرد.
فراموش نکنیم که داشتن وکیل برای اطفال و نوجوانان بزهکار و برخورد قانونی با آن ها بهترین راه حل و بهترین گزینه شما برای کاهش مجازات و رای دادگاه می باشد.
ارتکاب جرایم تعزیری توسط اطفال و نوجوانان از 9 تا 15 سال
مطابق ماده 88 قاون مجازات اسلامی اطفال و نوجوانانی که مرتکب جرایم تعزیری شوند و سن آنها در زمان وقوع جرم 9 تا 15 سالگی باشد دادگاه یکی از موارد زیر را برای وی اتخاذ خواهد کرد:
الف – به والدین یا سرپرست قانونی تسلیم و تعهد تادیب و مواظبت در حسن اخلاق اطفال و نوجوانان
نکته: تبصره این ماده این است که اگر دادگاه صلاح بداند والدین و اشخاصی ک سرپرست قانونی طفل هستند باید طبق تعهد موارد ذکر شده زیر را انجام داده و نتیجه آن را به دادگاه اعلام کنند:
1 – لازم است تا اطفال را با مددکار اجتماعی و یا روانشناس آشنا ساخته و اطفال و نوجوانان با آن ها همکاری کنند
2 – به منظور تحصیل و یا آموختن یک حرفه طفل یا نوجوان را به موسسه آموزشی و یا کلاس های فرهنگی بفرستند
3 – از معاشرت و ارتباط اطفال و نوجوانان با اشخاصی که ارتباط با آن ها مضر است جلوگیری کنند
4 – در صورت اعتیاد اطفال یا نوجوانان، اقداماتی جهت درمان و ترک آن ها زیر نظر پزشک انجام شود
5 – از رفت و آمد اطفال و نوجوانان به مکان هایی که معین شده جلوگیری کنند
موارد بالا اقدامات تأمینی و تربیتی هستند که دادگاه آنها را برای اطفال و نوجوانان بزهکار معین ساخته و سابقهای در قانون مجازات اسلامی ندارند.
اما ای نکته نیز بسیار مورد اهمیت است که دادگاه به راحتی این اطفال و نوجوانان مجرم را به والدین و یا سر پرستشان تسلیم نمی کند و فقط زمانی که دادگاه والدین را تایید کند و صلاح بداند طفل را به آ ها تسلیم می کند و موارد بالا را برای آن در نظر می گیرد.
والدین نیز باید متعهد شوند که نتیجه را به دادگاه اعلام خواهند کرد.
این اقدامات در جهت اصلاح طفل و پیشرفت جامعه خواهد بود و پیگیری و بررسی نتیجه توسط دادگاه به سود طفل و حتی جامعه است.
ب – در صورتی که دادگاه صلاح نداند که طفل را به والدین و سرپرست او تسلیم کند تصمیمی میگیرد سرپرستی طفل را به دلیل عدم صلاحیت والدین به شخص یا اشخاص حقوقی دیگری بدهد.
طبق ماده 1173 قانون مدنی، اگر صحت جسمانی و تربیت اخلاقی طفل در زیر نظر پدر و مادر در خطر باشد و یا عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر و مادر سبب می شود به حکم دادگاه و همچنین به تقاضای نزدیکان طفل و یا قیم و او و یا تقاضای رئیس حوزه قضایی مطابق تصمیم دادگاه حضات طفل تعیین شود.
انحطاط اخلاقی والدین
1 – فساد اخلاقی و فحشاء
2 – اعتیاد به مواد مخدر، الکل و قمار
3 – مبتلا به بیماری های روانی که پزشک قانونی تشخیص داده باشد
4 – سو استفاده از طفل با اجبار وی به ورود به فساد و مشاغل غیر قانونی و ضد اخلاقی 5 – ضرب و جرح خارج از حد متعارف طفل
بنا بر مطالبی که ذکر شد الویت طفل با والدین می باشد که باید دستور های بند الف را انجام دهند. اما در صورت عدم صلاحیت و با توجه به مصلحت طفل سرپرستی او می تواند با اشخاص حقیقی یا حقوقی طبق نظر دادگاه باشد.
ارتکاب جرم موجب حد توسط اطفال و نوجوانان 12 تا 15
در خصوص اینجور جرایم مانند جرایمی که توسط اطفال و نوجوانان مرتکب می شوند و مجازات آن ها قصاص است، سوالاتی وجود دارد.
از جمله آن که آیا این مجازات مقرر برای این اطفال هم در نظر گرفته می شود؟
با مراجعه به تبصره 2 ماده 88 قانون مجازات اسلامی،
اگر طفل و یا نوجوان در این محدوده سنی 12 تا 15 سال که نا بالغ به حساب خواهد آمد مرتکب جرایم حد یا قتل شود،
1 – 1 تا 3 سال نگهداری در کانون اصلاح تربیت و نوجوان
2 – 3 ماه تا یک سال نگهداری در کانون اصلاح تربیت و یا محکومیت به پرداخت جزای نقدی و یا انچام خدمات عمومی رایگان به مدت 180 تا 720 ساعت
3 – حبس از 6 ماه تا 2 سال و جزای نقدی
سخن پایانی
داشتن وکیل مناسب و کاربلد که در این زمینه مهرات و سابقه داشته باشد می تواند راه حلی نجات دهنده برای شما در پرونده های اطفال و نوجوانان بزهکار و برخورد قانونی با آن ها باشد.
وکیل هاجر عباس زاده با سال سابقه وکالت در زمینه های مختلف و اطفال و نوجوانان آماده همکاری و کمک به پرونده نوجوانان شماست. با ما همراه باشید و برای اطلاعات و مشاوره رایگان تماس بگیرید.
09127261065