در این مطلب سعی در آشنایی شما با مجازات و کیفر جرایم سایبری در ایران داریم.
افرادی که مرتکب به جرایم سایبری و رایانه ای می شوند با توجه به شدت جرمی که مرتکب شدند، متحمل مجازات می شوند.
جرایم سایبری و آمار آن در ایران
طبق اعلام معاونت فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا، بیشترین کلاهبرداری ها، برداشت های غیر مجاز و اینترنتی می باشند که در سال 1401 به بالاترین حد خود رسیده.
اگرچه آمار جرایم سایبری در کشور ما تا قبل از سال 1398 روز به روز روند افزایشی داشته، اما با اقدام درست پلیس فتا از شیب افزایشی این جرایم جلوگیری شد.
باید به این نکته نیز توجه داشت که از زمان آمدن رمز دوم یکبار مصرف، طبق آمار اعلام شده این کلاهبرداری ها رو به کاهش بوده و روند افزایشی نداشته است.
مجازات جرایم سایبری و رایانه ای
کلاهبرداری رایانه ای
طبق ماده 741 قانون جرایم رایانه ای، جرایم و کلاهبرداری های رایانه ای و سایبری، ماده مذکور عنصر قانونی بزه مرقوم است.
مجازات جرم کلاهبرداری، به دو صورت حبس و یا پرداخت جزای نقدی می باشد.
میزان حبس در این نوع جرایم از یک تا پنج سال می باشد و همچنین جزای نقدی نیز با توجه به تصمیم دادگاه به دولت پرداخت می شود.
لازم به ذکر است در مواردی نیز هر دو نوع مجازات یعنی هم حبس و هم جزای نقدی شامل شخصی که مرتکب جرم شده می شود.
سرقت رایانه ای
در شرایطی که شخصی به صورت غیر مجاز اطلاعات و یا داده هایی که متعلق به دیگران است را برباید، مرتکب جرم سرقت رایانه ای شده و محکوم به مجازات است.
طبق ماده 740 قانون جرایم رایانه ای، مجازات هرگونه سرقت رایانه ای به دو صورت نقدی و حبس از 91 روز تا 1 سال می باشد.
شنود غیر قانونی
شنود غیر قانونی از دیگر جرایم رایانه ای می باشد که باهم به بررسی کیفر آن می پردازیم.
شخصی که به صورت غیرمجاز اطلاعات و محتوایی که به صورت غیر عمومی در حال انتقال می باشد را از طریق سامانه های رایانه ای و یا مخاطرات و همچین امواج نوری و الکترومغناطیسی شنود کند، مرتکب این جرم می شود.
مجازات و کیفر شنود غیرقانونی، به صورت حبس از 6 ماه تا 2 سال و همجنین جزای نقدی می باشد. لازم به ذکر است بیشتر مجازاتی که در قانون نیز درج شده می تواند با نظر قاضی تغییر کند و حکم مجرم شامل حبس یا مجازات قدی شود. همچنین ممکن است با نظر قاضی هردو مجازات شامل حال مجرم شود.
مجازات و کیفر شنود غیرقانونی، به صورت حبس از 6 ماه تا 2 سال و همجنین جزای نقدی می باشد.
لازم به ذکر است بیشتر مجازاتی که در قانون نیز درج شده می تواند با نظر قاضی تغییر کند و حکم مجرم شامل حبس یا مجازات قدی شود. همچنین ممکن است با نظر قاضی هردو مجازات شامل حال مجرم شود.
جرایم رایانه ای علیه عفت
جرایمی که آسیب به حیطه اخلاق عمومی و منافی عفت باشد را جرایم رایانه ای علیه عفت می نامند که مجازاتی را در بر دارد.
هرگونه داده و یا محتویات اینترنتی و مخابراتی که ممنوعه و غیر اخلاقی باشد و معامله و توزیع شود جرم محسوب می شود.
البته جزای این جرایم نیز به عواملی بستگی دارد که به توضیح آن می پردازیم:
در شرایطی که این جرایم برای فرد به صورت حرفه باشد و فرد دائما مشغول به انجام آن باشد و یا فرد این جرایم را به طور سازمان یافته انجام دهد، ممکن است به عنوان محاربه در نظر گرفته شود و به اشد مجازات یعنی اعدام محکوم شود.
وکیل جرایم سایبری
امروزه به دلیل گسترده تر شدن جرایم رایانه ای و سایبری، وکیل سایبری یکی وکلای شناخته شده و جز مطرح ترین وکلا می باشد.
تنها وکیلی می تواند به شما در خصوص این جرایم کمک کند که آگاهی و دانش کامل و بالایی در این زمینه و قوانین آن و همچنین مجازات اینگونه جرایم داشته باشد.
در بین وکلای سایبری انتخاب شخصی مطمعن که دانش حقوقی کافی و تجربه و مهارت بالایی داشته باشد سخت است. اما ما به شما مورد اطمینان ترین وکیل جرایم سایبری را معرفی خواهیم کرد.
وکیل سایبری هاجر عباس زاده وکیل پایه یک دادگستری با سال های سابقه وکالت در حوزه های مختلف بخصوص در زمینه جرایم رایانه ای به متقاضیان خود کمک می کند تا بهترین راهکار و بهترین تصمیم را بگیرند.
امکان حل مشکل در خصوص این جرایم به دلیل تازگی و نا شناخته بودن آن دشوار است. تنها راه نجات از این جرایم کمک گرفتن از وکیل برای حل و شناخت کیفر جرایم سایبری می باشد.
وکلای سایبری این جرایم را به خوبی برای موکلین خود توضیح می دهند و به آنها در تصمیم گیری راهنمایی و مشاوره ارائه خواهند داد.
بی شک پرونده های سایبری که با وکیل سایبری پیگیری و هدایت می شوند نتیجه قطعی تر و مطلوب تری نسبت به اشخاصی که خودشان بدون آگاهی تصمیم می گیرند خواهند داشت.
همچنین در برخی مواقع وکیل سایبری می تواند باعث کاهش مجازات یا رد مجازت مجرم شود.
در کشور ما ایران برخی از انواع جرایم سایبری به دو دسته تقسیم خواهند شد:
جرایم رایانه ای قابل گذشت جرایم رایانه ای غیر قابل گذشت
جرایم رایانه ای قابل گذشت
جرایمی که به دلیل شکایت شاکی آغاز شده، بررسی خواهد شد و تحقیقات و پیگیری آن ادامه دار خواهد شد. اما در شرایطی که شاکی رضایت بدهد و شکایت را پس بگیرد، پرونده کیفری مجرم نیز بسته خواهد شد و به اتمام میرسد.
برای مثال طبق ماده 100 قانون مجازات اسلامی مزاحمت های فضای مجازی مانند شبکه ها تلگرامی و اینستاگرامی از نوع جرایم قابل گذشت می باشند.
جرایم رایانه ای غیر قابل گذشت
در دسته دیگر که جرایم غیر قابل گذشت می باشد ماندد جرایم فیزیکی، حتی با رضایت شاکی نیز پرونده بسته نخواهد شد.
در این دسته برخلافت نوع اول رضایت شاکی در بسته شدن و اتمام پرونده نقشی نخواهد داشت. این حق در برخی جرایم رایانه ای محدود تر است و با توجه به ماهیت جرم تصمیم گیری خواهد شد.
جرایم مزاحمت رایانه ای
جرایم مزاحمت رایانه ای به جرایمی گفته می شود که اشخاص با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و بدون در نظر گرفتن باور و وجدان اخلاقی، در حریم خصوصی افراد تداخل ایجاد کرده و یا باعث آزار افراد می شوند.
هدف اینگونه اشخاص ایجاد مزاحمت و سلب آرامش و امنیت برای دیگران می باشد که گاهی با نیت قبلی و کینه همراه است.
سخن پایانی
با توجه به مطالبی که گفته شد، داشتن وکیل سایبری برای شناخت جرایم و کیفر جرایم سایبری از واجبات است. هیچکس به اندازه وکیل سایبری این دانش حقوقی و آگاهی و تجربه را نسبت به مسائل این حوزه ندارد.
وکیل هاجر عباس زاده وکیل جرایم سایبری آماده همکاری و مشاوره و راهنمایی موکلین عزیز در زمینه جرایم سایبری می باشد.
برای اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره زیر تماس بگیرید.
09127261065